Kocaeli: Gebze’de 2. Ortak Bilimsel İşbirliği Çalıştayı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) davetlisi olarak Türkiye gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Bilim ve Teknoloji Danışmanı Dr. George H.Atkinson, 21.Yüzyıla bilim ve teknolojinin damgasını vuracağını söyledi.

TÜBİTAK ve Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) davetlisi olarak Türkiye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Bilim ve Teknoloji Danışmanı Dr. George H.Atkinson, TÜBİTAK ve TASSA tarafından bugün ortaklaşa olarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) yerleşkesinde düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 2. Ortak Bilimsel İşbirliği Çalıştayı’na katıldı. Çalıştay’ın açılış programında söz alan Dr. George H. Atkinson, bilimin artık sadece bilim adamları için değil herkes için çok önemli kavram olduğunu belirterek, “Özellikle Dışişleri Bakanlığı’nda bilimin ne kadar önemli hale geldiğini yakından görüyorum. Bu durum, sadece Amerika için değil Türkiye için de geçerli. Türkiye ile ilişkilerimiz çok eskiye dayanıyor. Ekonomik anlamda sürdürdüğümüz ilişkilerin, teknoloji alanında da devam etmesini istiyoruz” dedi.

ABD’nin önümüzdeki süreçte, Türkiye ile bilimsel anlamda ilişkilerini daha da kuvvetlendirmek istediğini ifade eden Dr. Atkinson, “Özellikle gelecek nesiller için teknolojik ve bilimsel işbirliği şart. Türkiye’ye ilk kez geliyorum. Buraya geliş amacım ise, TÜBİTAK ve TASSA’ya destek olmak. Türkiye’ye ikinci kez gelmek için ise şimdiden sabırsızlanıyorum” diye konuştu.

ABD’nin bilim ve teknoloji alanında dünya liderlerinden olduğunun altını çizen TÜBİTAK Başkan Vekili Nüket Yetiş ise, “ABD ile ilişkilerimiz giderek kuvvetleniyor. Her iki ülke de bu işbirliğinden kazançlı çıkacak. TÜBİTAK olarak, bu alanda önemli toplantılara ev sahipliği yapıyoruz. Bu çalışmalar içerisinde ABD’de yaşayan Türk orijinli Türk bilim insanlarımızla güzel bir işbirliği başlatmış bulunuyoruz. Bu anlamda TASSA ile önemli çalışmalar başlattık. Ortak proje çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan birisini geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirdik. Şu anda ise ikincisine bugünden itibaren başlayarak devam ediyoruz. Ayrıca ABD’nin yanı sıra, Avrupa Bilim Vakfı ile de temaslarımız sürüyor. Bütün bu uğraşlarımız, ulusal rekabet gücümüz yükseltmek için” şeklinde konuştu.

TASSA Başkanı Dr. Süleyman Gökoğlu da, TÜBİTAK’ın tarihi öneme sahip bir Çalıştay’a ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Bugün Kuzey Amerika’da çok değerli bir cevher yatmaktadır. Bu da bizim beyin göçümüzdür. TASSA olarak burada bizim amacımız, beyin göçünü geriye doğru gerçekleştirmek değil. Asıl hedefimiz, oradaki insanları geri dönüşümlü düşünceye teşvik etmek” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından, TÜBİTAK Başkan Vekili Nüket Yetiş, Dr. George H. Atkinson’a kendilerine ve Çalıştay’a verdiği destekten dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Toplantının sonunda ise bir süre MAM’ı da gezen Dr. Atkinson, 31 Mayıs’a kadar Türkiye’de kalarak, İstanbul ve Ankara’da bulunan çeşitli üniversiteleri ziyaret edecek ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyeleriyle bir araya gelecek.

TÜBİTAK ve TASSA tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 2. Ortak Bilimsel İşbirliği Çalıştayı’na ise, 20’si ABD’de yaşayan bilim adamları, 80’i ise Türkiye’den olmak üzere, toplam 100 bilim adamı katılıyor. Bilim adamları Çalıştay kapsamında, öncelikle 1. Çalıştay sonucunda enerji, nanoteknoloji, çevre ve genetik biyoteknoloji konularında geliştirilen proje tekliflerini tartışacak. Robotik, kuş gribi, alışılmamış gıda işleme yöntemleri ve gıda sanayiinde kullanılan mikro organizmaların ürettiği ürünler konusunda, yeni önerilecek projeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacaklar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kocaeli: Gebze’de 2. Ortak Bilimsel İşbirliği Çalıştayı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

HaberKaydaDeğer ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin